Volgens persbureau Bloomberg zou Unibail-Rodamco-Westfield (URW) voorbereidingen treffen om 3 miljard euro bij aandeelhouders op te halen. Is de nood bij het grootste vastgoedfonds van Europa zo hoog?
Bevestigend nog ontkennend. Zo reageert URW in een kort persbericht op geruchten in de markt als zou het een claimemissie voorbereiden. Het zou gaan om een emissie van 3 miljard euro, ongeveer de helft van wat URW nu waard is op de beurs. Het vastgoedfonds zegt alle mogelijkheden open te houden om de eigen financiële positie te versterken. Het wijst daarbij op de verkoop van bezittingen die al voor de corona-neergang werd ingezet.
Met de reactie van URW is het gerucht niet uit de wereld en kan het speculeren onder beleggers beginnen. Want waarom zou het vastgoedfonds extra aandelen willen uitgeven?
Geen directe nood
Unibail benadrukt in reactie op de geruchten nog maar eens goed in de slappe was te zitten. De onderneming heeft een dikke drie miljard euro aan cash beschikbaar. Kredietafspraken met banken geven het fonds uitzicht op 12,7 miljard euro aan liquide middelen.
Tegelijkertijd is de schuldgraad van URW opgelopen tot het hoogste niveau in vijftien jaar. Doordat uit de halfjaarlijkse taxaties bleek dat het vastgoed vijf miljard euro minder waard was geworden, steeg de zogeheten loan to value ratio, de netto rentedragende verplichtingen als percentage van de boekwaarde van het vastgoed, tot 41,5 procent.
Het fonds kan nog 17 miljard euro afwaarderen voordat het in de buurt komt van de grenzen van de afspraken met banken. De boekwaarde van de vastgoedportefeuille moet in dat geval met nog eens dertig procent zakken nadat in de ongekend slechte eerste helft van dit coronajaar 5,1 procent was afgeboekt. Er is dus nog voldoende vet op de botten bij URW.
Versterking
Normaal gesproken is het weinig aantrekkelijk voor aandeelhouders als aandelen op een lage koers worden uitgegeven. En laag staat de koers van URW. In een jaar is deze gezakt van circa 140 euro tot iets meer dan veertig euro nu.
Extra stukken op de markt brengen betekent dat zittende aandeelhouders hun belang zien verwateren. Tenzij deze aandeelhouders een voorkeursrecht hebben om de nieuwe aandelen te kopen. In dat geval – een claimemissie – krijgen zij de kans hun belang op peil te houden door geld bij te storten. Het zou URW de mogelijkheid bieden om de eigen schuld weer wat naar beneden te brengen.
Het zal voor de kapitaalverschaffers wel een bittere pil zijn om bij te moeten storten na de enorme koersverliezen die zij al hebben moeten slikken.
Vlucht vooruit
URW is geen uitzondering, de hele sector van retailvastgoed lijdt momenteel pijn. Dat kan zorgen voor min of meer gedwongen verkopen van vastgoed door concurrenten die nog meer last hebben van de crisis. Als URW daadwerkelijk de aandelen uitgeeft kan het wellicht profiteren van deze prijsdruk, door de kroonjuwelen van concurrenten voor een koopje op de kop te tikken.